نصب اسکلت فلزی
اسکلت فلزی که به عنوان پایه و تکیه گاه ساختمان مورد استفاده قرار می گیرد، متشکل از فولاد، تیر و ستون است و مقاومت بسیار بالایی دارد. بکارگیری فولاد که مقاومت بالا و شکل پذیری بسیار خوبی دارد، باعث می شود تا وزن ساختمان کمتر شود و مقاومت و استحکام سازه در برابر فشار و مواردی مانند زلزله افزایش یابد. از این رو، اجرای غیر اصولی اسکلت فلزی می تواند خسارات جبران ناپذیری را به همراه داشته باشد و کارگران و کارفرمایان باید به آن اهمیت ویژه ای بدهند. در ادامه مطلب به بررسی نکات و مراحل نصب اسکلت فلزی خواهیم پرداخت.
اسکلت فلزی چیست؟
قطعا همه شما اسکلت های فلزی را در ساختمان های نیمه ساز دیده اید. وظیفه آن، برقراری استحکام و مقاومت بیشتر در سازه است که به صورت افقی و یا عمودی برپا می شوند و اسکلت های بتنی که در گذشته مورد استفاده قرار می گرفتند، رفته رفته جای خود را به این نوع اسکلت ساختمانی دادند. از جمله مزایای اسکلت های فلزی می توان به کاهش وزن ساختمان، کاهش حجم فونداسیون، افزایش سرعت پیشرفت پروژه و مقاوم سازی ساختمان اشاره کرد.
مراحل نصب اسکلت فلزی
برای نصب اسکلت فلزی، یک سری اصول و مراحلی وجود دارد که به تک تک آن ها باید اهمیت داده شود و اجرا شود. در ابتدا و مقدم بر هر چیزی، مصالح و تجهیزات مورد نیاز باید برآورد و تهیه شوند. نصب آن می تواند شامل خاک برداری، پیاده سازی فونداسیون و گودبرداری باشد و گاهی نیاز به تخریب ساختمان های قدیمی خواهد بود. مراحل نصب اسکلت فلزی در ساختمان به شرح زیر می باشد:
1. اجرای فونداسیون
فونداسیون مهم ترین بخش ساختمان حساب می شود و در واقع، استحکام سازه به آن بستگی دارد. مرحله اجرای فونداسیون به آرماتور گذاری نیاز دارد که ترکیبی از بتن و میلگرد است و فاصله میلگردها تا سطح بتن نباید از چهار سانتی متر کمتر باشد. سپس، قالب های فونداسیون که اغلب تخته های صافی هستند، ایجاد می شوند که از جمله مزایای این قالب ها می توان به کاهش رطوبت و محافظت در برابر سرما و گرما اشاره کرد.
2. نصب بولت ها و صفحه ستون
اساسی ترین مرحله که همزمان با پیشروی فونداسیون انجام می شود، نصب بولت و صفحه ستون ها است که باید با دقت بسیار بالا و با استفاده از شابلون انجام شود. به تراز بودن صفحه ستون ها و قرارگیری دقیق و درست آن ها بر روی بولت ها باید اهمیت داده شود.
3. نصب ستون ها
مرحله بعدی، نصب ستون هاست که نماد استحکام هر سازه ای هستند و روش های مختلفی برای نصب آن ها وجود دارد. ستون ها در واقع، نیروهای وارده را به پی یا فونداسیون وارد می کنند، به همین خاطر باید مقاومت بالایی داشته باشند و با دقت بالا و اصولی نصب شوند. برای نصب ستون ها می توان از جرثقیل نیز کمک گرفت.
4. نصب تیرها
بلافاصله بعد از نصب ستون ها، تیرها باید نصب شوند و این تیرها که وظیفه انتقال بار و فشارهای قائم به ستون را بر عهده دارند، معمولا به صورت افقی یا شیبدار نصب می شوند. اتصال تیر به ستون می تواند به سه صورت ساده، صلب یا نیمه صلبی انجام شود که هر یک در جاهای مختلف مورد استفاده قرار می گیرند و مزایا و معایب خاص خود را دارند.
5. نصب بادبندها و مهارها
قطعا هر سازه ای که ساخته می شود، باید در برابر فشارهای جانبی و تکان های ناشی از باد و زلزله نیز مقاوم باشد. از این رو، بعد از نصب ستون و تیر، حتما نیاز است بادبند و مهار نصب شود تا ایمنی ساختمان تضمین شود. نصب بادبندها و مهارها به راحتی و از طریق جوشکاری امکان پذیر است و روند ساخت آن مشخص می باشد.
نکات نصب اسکلت فلزی
هنگام نصب اسکلت فلزی که تضمینی است برای ایمنی و استحکام ساختمان، رعایت یک سری نکات فنی الزامی است. از جمله این که:
• نصب و اجرای هر مرحله اسکلت فلزی باید مطابق با استانداردهای ساخت و ساز باشد.
• از ایمن بودن تمام تجهیزات باید اطمینان حاصل گردد و مواردی مانند فاصله ستون باید رعایت شود.
• ضخامت اجزای کوچکتر اسکلت فلزی باید رعایت شود تا از بروز مواردی از قبیل زنگ زدگی پیشگیری به عمل آید.
• هنگام نصب اسکلت فلزی باید به مواردی مانند درجه حرارت یا رطوبت توجه شود.