ورق های فولادی، از جمله محصولات آهنی هستند که در ساختمان سازی و یا ساخت کالاهای صنعتی مورد استفاده قرار می گیرند.همه چیز درباره ورق سیاه! این ورق ها عمدتا به دو روش نورد سرد و گرم تهیه می شوند و در واقع، پایه تولید بسیاری از ورق های فولادی هستند. زمانی که ورق فولادی با استفاده از روش نورد گرم و با ضخامت کم تولید شود، ورق سیاه به دست می آید که طیف وسیعی از این کالا در بازار موجود است و کاربرد بسیاری دارد که در ادامه به بررسی خواهیم پرداخت.
ورق سیاه چیست؟
ورق سیاه (Hot Rolled Sheet)، ورق فولادی است که در روند تولید، در دمایی بالایی داخل کوره قرار می گیرد و کمی حالت تیره و مات پیدا می کند و به همین خاطر، با عنوان ورق سیاه شناخته می شود. نرمی و سفتی ورق سیاه با توجه به نوع آلیاژ به کار رفته در آن متفاوت است و حرارت باعث می شود محصولات با کیفیتی تولید شود که در زمینه تولید قطعات صنعتی، ساختمانی و غیره کاربرد دارد و از جمله محصولات پرکاربرد و پرمصرف فولاد هستند.
ورق سیاه در ابعاد و اندازه های مختلف یافت می شود و ضخامت 5.1 تا 100 میلی متر، عرض 100 تا 200 سانتی متر برای ورق سیاه استاندارد در نظر گرفته می شود و محدودیتی در انداره طولی این ورق ها وجود ندارد. فولاد گیلان، فولاد کاویان و فولاد مبارکه اصفهان از بزرگ ترین کارخانه های تولید ورق سیاه در ایران هستند.
انواع ورق سیاه
ورق سیاه به دو فرم رولی و فابریک تولید می شود و ورق سیاه فابریک هیچ گونه شکستگی و خمیدگی ندارد، مزایا و کاربردهای بیشتری دارد، اما قیمت ورق سیاه رولی کمتر است. هنگام تولید ورق سیاه رولی حتما باید ضخامت ورق کمتر از 16 میلی متر باشد تا ظرافت و حساسیت کار حفظ شود. ورق سیاه با توجه به کیفیت مواد اولیه، آلیاژها، اندازه و ضخامت به انواع مختلفی تقسیم می شود که به بررسی هر یک خواهیم پرداخت.
• ورق سیاه صنعتی
ورق سیاه صنعتی، مقاومت بسیار بالایی در برابر خمیدگی و پیچش دارد، میزان آلیاژ آن بسیار ناچیز است و وزن های بالا را به خوبی تحمل می کند و از این نوع فولاد در تولید پروفیل هایی با ابعاد بالا و هم چنین صنایع عظیم و جوشکاری استفاده می شود.
• ورق سیاه معمولی
ورق سیاه معمولی، در دسته فولادهای کم کربن قرار می گیرد و بیشترین کاربرد را در صنعت ساخت و ساز و تولید شیت های صنعتی در صنایع پتروشیمی، مخزن سازی و سدسازی دارد. این نوع ورقه های فولادی بر اساس میزان کربن به دو دسته ST52 و ST37 تقسیم می شوند که ST52 سخت تر است و ST37 نرم تر است. در واقع هر چه پایین تر از ST37 باشد، نرم تر خواهد بود.
کاربرد ورق سیاه
در واقع، ورق سیاه پایه تولید بسیاری از محصولات فولادی است و از آن جایی که این ورق دارای قیمت مناسب و خواص مکانیکی بسیار خوبی است، به طور مستقیم در بسیاری از صنایع مورد استفاده قرار می گیرد. از جمله:
صنایع خودروسازی و ساخت انواع ماشین آلات صنعتی
صنایع پتروشیمی و ساخت انواع لوله های نفتی
ساخت انواع مخازن کشتی یا منابع ذخیره
ساخت تجهیزات کشاورزی
ساخت رینگ و چرخ
صنایع فلزی سنگین
روش تولید ورق سیاه
برای تولید ورق سیاه از تختال های فولادی به عنوان مواد اولیه استفاده می شود که در دمای 128 درجه سانتی گراد داخل کوره گرم کن قرار می گیرند که در این مرحله، یک پوسته اکسیدی بر روی ورق سیاه تشکیل می شود و بعد از آن، دما پایین آورده می شود. سپس، سطح ورق ها پاکسازی می شود و در ضخامت 2.1 تا 6.1 میلی متر برش داده می شوند تا از ضخامت شان کاسته شود.
سپس به مرحله نورد نهایی می رسیم تا ورق ها به دمای بالاتری برسند و هر گونه ناهمواری از روی ورق ها برداشته شود و این مرحله این گونه است که ورق ها با سرعت ده تا بیست متر بر ثانیه، از میان قفسه های نورد نهایی که هر نورد 5 تا 7 قفسه دارد، عبور می کنند. سپس، دمای ورق کمی پایین آورده می شود، برای مرحله کلاف پیچی آماده می شوند و در نهایت، ورق های خنک شده به صورت کلاف های طویل به بازار عرضه خواهند شد.
قیمت ورق سیاه
قیمت ورق سیاه با توجه به عواملی از قبیل طول، عرض و ضخامت ورق و هم چنین کارخانه تولید کننده تعیین می شود و هر چه ضخامت ورق بیشتر باشد، قیمت آن نیز بیشتر خواهد بود. در کنار موارد گفته شده، قیمت ارز، هزینه های حمل و نقل و انبارداری نیز در قیمت نهایی ورق سیاه تاثیر می گذارند. شما ممکن است با قیمت های متفاوتی از ورق سیاه در بازار روبرو شوید، که این به دلیل کیفیت فولاد هر منطقه است و حتما هنگام خرید از کیفیت تولید کارخانه اطمینان حاصل کنید.