ساخت تیر آهن به چه آلیاژی نیاز دارد؟ تیرآهن یکی از پروفیل های ساختمانی است که وظیفه آن تحمل بارها و تنش هایی است که به سازه وارد می شود و کاربردهای بسیاری در صنعت ساختمان سازی دارد. این پروفیل از آلیاژهای مختلفی ساخته می شود که در ادامه به بررسی آن خواهیم پرداخت.
آلیاژ چیست؟
آلیاژ از ترکیب یک یا چند عنصر فلزی و غیر فلزی با یک فلزی اصلی (پایه) به دست می آید که فلز پایه معمولا کربن است و سایر عناصر مانند کروم، نیکل و تیتانیوم به آن اضافه می شوند و تغییراتی در خواص و ساختار فیزیکی و شیمیایی تیرآهن ایجاد می گردد. در واقع از آلیاژهای تیرآهن جهت افزایش مقاومت و خواص مکانیکی تیرآهن استفاده می شود و هر کدام از آن ها بر روی مقاومت و حتی کارکرد و قیمت تیرآهن هم تاثیر می گذارند.
انواع آلیاژهای تیرآهن
از آن جایی که تحمل بار سازه بر عهده تیرآهن است، بسیار مهم است که به نحوی ساخته شود که استحکام و مقاومت بالایی داشته باشد، از این رو انتخاب نوع آلیاژ اهمیت پیدا می کند. آلیاژهای به کار رفته در ساخت تیرآهن عبارتند از:
-
فولادهای کربنی
فولاد کربن یکی از پرکاربردترین آلیاژها در ساخت تیرآهن است که عمدتا از کربن تشکیل شده و دوام و مقاومت بالایی دارد و نکته این است که هر چه میزان کربن بیشتر باشد، از انعطاف پذیری تیرآهن کاسته می شود و شکننده تر خواهد شد. فولاد کربنی خالص معمولا با پیشوند 10 در سیسنم شماره گذاری AISI ثبت شده و دو عدد دیگر هم وجود دارد که درصد کربن را نشان می دهند.
معمولا از آن جایی که آلیاژ دیگری به کربن اضافه نمی شود، با عنوان فولادهای غیر آلیاژی هم شناخته می شوند که کربن از معدن استخراج می شود و در نهایت شکل داده می شود و خنک خواهد شد.
-
فولادهای آلیاژی
فولاد ضد زنگ، دیگر آلیاژ به کار رفته در ساخت تیرآهن است که میزان کربن آن به مراتب کمتر است و از آلیاژهایی مانند کروم، منگنز، سیلیسیوم و نیکل استفاده می شود تا مقاومت در برابر خوردگی افزایش پیدا کند و استحکام و انعطاف پذیری تیرآهن نیز بالا برود. در واقع هدف از بکار بردن این آلیاژ، محافظت از تیرآهن در برابر خوردگی و زنگ زدگی می باشد.
ساخت تیر آهن به چه آلیاژی نیاز دارد؟
- کروم. میزان سختی کروم از دیگر آلیاژها بالاتر است و خاصیت ضد خوردگی و ضد زنگ بیشتری را در تیرآهن ایجاد می کند و به همین خاطر، از بهترین پوشش های فلزی برای تیرآهن به شمار می آید.
- نیکل. از جمله فولادهای ضد زنگ است که همراه با کروم به تیرآهن اضافه می شود تا مقاومت در برابر گرما و خوردگی افزایش پیدا کند.
- منگنز. این آلیاژ خواص مکانیکی تیرآهن را بهبود می بخشد و مقاومت نهایی را بالا می برد و با توجه به این که قیمت نیکل بالاست، می تواند جایگزین خوبی باشد.
- تیتانیوم. از تیتانیوم به منظور افزایش جوش پذیری تیرآهن استفاده می شود، به علاوه این که مقاومت در برابر خوردگی را نیز افزایش می دهد.
- مس. مس نیز از جمله آلیاژهایی است که مقاومت تیرآهن در برابر خوردگی و رطوبت را افزایش می دهد و از آن در برابر اسیدسولفوریک و آب دریا محافظت می کند.
- مولیبدن و نیتروژن. از این دو آلیاژ در ساخت تیرآهن در محیط های مرطوب و یا محیط هایی که میزان گوگرد و کلر بالاست، استفاده می شود.
- فسفر و گوگرد. این دو آلیاژ خاصیت ضد خوردگی دارند و استحکام تیرآهن را افزایش می دهند و خواص ماشین کاری را بهبود می بخشند. اما نکته ای که وجود دارد این است که از مقاومت تیرآهن در برابر ضربه مقداری کاسته خواهد شد.
شما می توانید جهت کسب اطلاعات بیشتر در خصوص قیمت آهن آلات و قیمت میلگرد با کارشناسان ما در رستاک تماس بگیرید.